La final de actiune

DSC_0854

Imagini de la desfasurarea evenimentului gasiti aici:

https://goo.gl/photos/Yo1C3Vbrwm3VPFrX9

În intervalul 20-22 MAI 2016, Sectia de Motoparapantă a CSU UVT în parteneriat cu SALVO Timisoara si Primaria Giroc a organizat o actiune aeronautica, împartita pe mai multe sectiuni, astfel:

Pe data de 21 mai a fost organizata la Giroc, pe Albia Raului Timis o competitie aeronautica la clasa paramotor, cu probele de piloni, jaloane si precizia aterizarii, atat la paramotor spate cat si la triciclu. La această competiție au participat 15 piloți, cu invitați inclusiv din Ungaria, Spania și Italia. Competiția s-a desfășurat pe o atmosfera turbulenta cu declanșări de vant, punând astfel la încercare tehnica piloților în zborurile de joasă altitudine cu motoarele turate la maxim.

Clasamentul  pe probe este următorul:

Paramotor spate:

Locul I – Bogdan LUPULESCU –  CSU UVT

Locul II – Ionuț RITEȘ – CSU UVT

Locul III – Calin PAȘCA – Paramotor Sport Sibiu

Paramotor trike:

Locul I – Bogdan LUPULESCU –  CSU UVT

Locul II – Sorin LUPULESCU – CSU UVT

Daniel JIVAN – Aeroclubul Arad

Locul III – Marius USVAT – CSU UVT

 

Pe 22 mai evenimentul a continuat cu simulare a unei actiuni de cercetare-cautare-salvare in cazul situatiilor de urgenta. Actiunea s-a desfasurat pe Albia Raului Timis, cu plecare din localitatea Giroc.

Formatiunea de interventie rapida pe baza de voluntariat ,,SALVO’’  din cadrul C.V.S.U al Primariei Municipiului Timisoara, a organizat si desfasurat in data de 22 mai, in vecinatatea localitatii Giroc pe albia raului Timis, un amplu exercitiu de cercetare-cautare-salvare. Scenariul a presupus doua evenimente in care mai multe persoane au solicitat ajutorul la numarul unic 112.  In speta, soferul unui microbus ce se deplasa spre tabara de copii, s-a rasturnat ajungand pe malul raului abrupt. Totodata, o ambarcatiune gonflabila cu doi pasageri minori la bord a fost surprinsa de viitura si blocata in resturile vegetale aproape de mal. Avand in vedere lipsa unor locatii precise, interventiile s-au desfasurat contra cronometru.

Formatiunea SALVO a solicitat sprijinul colegilor din cadrul Secției de Motoparapantă a CSU UVT pentru a acoperi suprafetele extinse in cel mai scurt timp si pentru a identifica locatia celor doua evenimente. Pilotii au resusit sa identifice locatia microbusului rasturnat si au comunicat-o radio punctului de comanda instalat in teren, urmand ca si ambarcatiunea sa fie identificata putin timp mai tarziu.

De  îndata ce informatia a ajuns in punctul de comanda, doua echipe de paramedici s-au deplasat spre locatiile indicate de piloti pentru a acorda primul ajutor cu ajutorul ATV-urilor, acestea fiind urmate de mijloace de deplasare 4×4 pentru transportul victimelor catre punctul de prim ajutor situat in baza de comanda mobila SALVO. Paramedicii ajunsi la fata locului au completat informatiile antrenand in continuare o operatiune de cautare a catorva dintre copii raniti usor, ce au parasit locul accidentului in speranta de a gasi ajutor si care, s-au pierdut ulterior in padurea din apropierea raului. In acest sens s-a solicitat interventia echipei canine din cadrul formatiunii care, insotita de jandarmi, pompieri din cadrul I.S.U Banat si membri ai I.P.J. Timis, au plecat in cautarea copiilor.

Punctul de comanda SALVO a detasat o echipa de cercetare-salvare pe cursul raului Timis pentru a ajunge cat mai repede in locul unde a fost identificata barca cu cei doi copii la bord. Acestia au fost identificati, salvati si adusi la mal unde echipele de paramedici au putut sa-i examineze si sa acorde primul ajutor impus in astfel de situatii.

Din puct de vedere al comunicatiilor radio terestre necesare si vitale in astfel de situatii, radioclubul Q.S.O. BANAT a fost in permanenta prezent in punctul de comanda SALVO pentru asistenta in coordonarea misiuniilor de salvare.

Scopul acestor exercitii a fost in fiecare an acelasi dar cu rezultate surprinzatoare de fiecare data.  Cooperarea intre Formatiunea voluntara SALVO de protectie civila, radioamatori, paramotor si institutiile statului pe linie de situatii de urgenta a adus noi imbunatatiri in fiecare an. Informatiile obtinute in timpul exercitiilor sunt vitale in vederea perfectionarii metodelor de comunicare, conlucrare, coordonare si sprijin in domeniul operatiunilor de cercetare-cautare-salvare si asistenta medicala de urgenta.  Toate acestea asigura o mai buna pregatire si totodata o eficienta crescuta in teren in cazul unor situatii reale in care putem fi solicitati in orice moment.

Această acţiune a vizat simularea disparitiei unui grup de copii, având ca scop evaluare reacţiei cetăţenilor în cazul declanşării unei alerte de acest gen, viteza de reacţie a partenerilor publici şi privaţi semnatari ai acestei convenţii, aflaţi pe raza judeţului Timiş, cat şi cea a voluntarilor care doresc să ne sprijine în astfel de situaţii.

Pe data de 21 mai, SALVO Timisoara împreuna cu C.S. Universitatea de Vest din Timisoara au organizat un curs de Prim Ajutor, destinat atat pilotilor participanti cat si altor doritori. Multumim SALVO Timisoara.

Multumim primarului comunei Giroc, domnului Ionel TOMA, precum și consiliului local.

Multumim domnului consilier Mircea BOTA.

Multumim arbitrilor competitiei, Lucian MICLĂUȘ si Cristina BROȘU.

Multumim domnului inspector de zbor Florin BADILĂ.

Multumim domnului Florin DUMITRU pentru designul diplomei.

Multumim fotografilor actiunii, Ioana PAȘCA, Dande SANDU, Andy HERMAN și Ioana CLONȚA.

Multumim partenerilor media, Expres Magazin si Timisoara – oras european.

Multumim Phoenix Club 89 pentru susținere.

Multumim sponsorilor competitiei, DMI-IT, Smithfield Ferme, Ars Lumen, SATIMPEX, S-FORCE, Fast Food ZET, Paramotor Sport Sibiu, A.S.K. Tim, Kelly Image si acelora care au dorit sa ramana anonimi.

Multumim pilotilor care au zburat, au demonstrat, si pe deasupra, au facut si spectacol.

Multumim pe aceasta cale celor prin al caror efort s-a realizat aceasta actiune:

  • Universitatea de Vest din Timisoara – domnului rector Marilen PIRTEA si domnului prorector Madalin BUNOIU.
  • Președintelul CSU UVT, domnului professor Marius OLARU
  • Doamnei profesor Oana BARBU
  • Primariei Giroc – domnului primar Ionel TOMA
  • Primariei Timisoara – SALVO Timisoara, Loredana GAVRILOVICI si Marian GHENCEA

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s